Om veiledningen
Bakgrunn
Denne veiledningen er laget for å gi driftspersonell ved landets vannverk en konkret, tilstrekkelig detaljert og intuitiv beskrivelse av hvordan et drikkevannsbasseng bør sikres, vedlikeholdes og sjekkes for å gi en god kontroll over kvaliteten på drikkevannet, og god sikkerhet for personell som skal jobbe i eller ved bassenget.
Veiledningen bygger på praktisk kunnskap fra arbeid ved ulike typer drikkevannsbasseng, samt elementer fra eksisterende Norsk Vann rapporter om temaet.
Veiledningen er laget slik at man kan slå opp på aktuell bassengtype, og finne det man trenger av informasjon som er både generell og spesifikk for bassengtypen. På den måten slipper man å lete gjennom hele veiledningen for å finne riktig og relevant informasjon – det meste som angår bassengtypen man skal føre tilsyn med er tatt med.
I tillegg til veiledning om hva som bør være på plass for å oppnå god sikring, er også sjekklister for bruk ved tilsyn tilgjengelig. Slik kan man enkelt avdekke eventuelle feil og mangler, og prioritere nødvendige utbedringer.
Veiledningen med sjekklister skal ikke oppfattes som forskrift eller lovtekst. Målet er at veiledningen sammen med sjekklistene skal være et lett tilgjengelig verktøy for tilsyn, og med det gi et godt beslutningsgrunnlag for nødvendig vedlikehold. Der det er hensiktsmessig, er det fullt mulig å benytte sjekklistene i denne veiledningen som en «huskeliste» for å skreddersy egne sjekklister.
Målsettingen har vært å produsere en kortfattet veiledning av høy nytteverdi som går rett på sak. For å korte ned på tekst er det benyttet en del illustrasjoner. En slik tilnærming går naturlig nok ut utover omfang og detaljeringsgrad.
Dersom man ønsker å fordype seg mer i et tema anbefales Norsk Vann rapportene:
Innholdet på denne webben er opprinnelig utarbeidet av:
Norconsult AS ved Anne-Marie Bomo og Mathias H. Kleppen
Ancistrus AS ved Roger Jarnstedt og Simen Sneltvedt Marklund
Orginale bilder og illustrasjoner er © Ancistrus AS.
Styringsgruppe for prosjektet 2023:
Mildrid Solem, Glitrevannverket IKS
Lisbeth Sloth, Bærum kommune
Urd Ingunn Eriksen, Paula Hannele Pellikainen og Hege Hovland, Bergen kommune
Karen Hernes Buan, Trondheim kommune
Takk til alle som har bidratt til prosjektet!
Norsk Vann foretar fortløpende endringer i innholdet
Sikkerhetskultur
Drikkevannsbassenget er en sårbar del av drikkevannsforsyningen, siden det er trykkløst og rommer store mengder drikkevann klart til distribusjon.
Manglende hygienisk sikring av drikkevannsbasseng utgjør en trussel mot både folkehelsen og vår nasjonale sikkerhet, og er noe som må tas på største alvor. Det er svært viktig at vannverkseiere over hele landet har en kultur for å ivareta sikkerheten på flere plan:
- Fysisk sikring mot inntrengning av personer, dyr og fremmedvann
- Tilsyn og nødvendige utbedringer av drikkevannsbasseng og dets elementer
- Sikker drift
Det ligger et stort ansvar i å forsyne landets befolkning med trygt og rent drikkevann!
Generelle sikkerhetsråd
Drikkevannsbasseng bør være sikret med flere barrierer, som beskrevet for hver enkelt bassengtype.
Adgangen til drikkevannsbassengene må være forsvarlig sikret, med systemlåser (også hengelåser) og elektronisk adgangskontroll der det er mulig. Alarmen bør være tilkoblet vaktsentral, med etablerte skadebegrensende rutiner i tilfelle innbrudd. Husk at adgangskontroll satt i system sikrer god flyt i driften. Se nærmere anbefalinger under «Lær mer om aktuelle tema».